Meni
Pratite nas
VRH
Image Alt

Tajland

Tajland

Kraljevina Tajland nastala je u 13. st. i jedina je zemlja u kopnenom dijelu jugoistočne Azije koju nisu kolonizirali Britanci ili Francuzi. Suvremeni Tajland zemlja je s vrlo razvijenim turizmom; tisuće raskošnih tajlandskih budističkih hramova i samostana te dugih i čistih plaža privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Tajland, ili po starom imenu Siam, je očaravajuća zemlja u samom srcu jugoistočne Azije. Turisti njene otoke i obalu jako posjećuju u svim godišnjim dobima, a posebno mjesta u kojima su snimani poznati filmovi kao što su “Čovjek sa zlatnim pištoljem“, “Ana i kralj“, “Most na rijeci Kwai“ i drugi u kojima se mogu vidjeti prekrasni pejzaži Tajlanda. BANGKOK Na ušću rijeke Chao Phaya, glavni je grad od 1782. godine, s više od 6,000.000 stanovnika. Bangkok nudi luksuz svjetskih hotela, blještavilo trgovina, ali i raskošne palače i hramove. Izvorno sagrađen na mreži kanala, grad i danas ima razmjerno malo glavnih cesta i stoga ograničeni sustav javnog prijevoza. Posljedica su toga prometne gužve koje se ubrajaju među najveće na svijetu tako da su mnogi stanovnici u svoja vozila ugradili pokretne urede, pa čak i kemijske zahode, kako bi mogli raditi tijekom vožnje.

Znamenitosti

  • Kraljevska palača, fascinantno zdanje od suhog zlata
  • Hram smaragdnog Bude
  • Wat Pho, hram ležećeg Bude, najstariji i najveći hram u Bankgoku, s 46 m u dužinu i 15 metara visine ovaj je Buda najširi, prikazuje prelaženje Bude u stanje nirvane
  • Wat Aru – hram Zore
  • Wat Phra Keow, budistički hram sa slikom Bude izrađenom u jednom komadu od žada, to je najsvetije i najposjećenije vjersko mjesto u Tajlandu
  • Wat Traimit, hram zlatnog Bude; 3 metra visoka statua od zlata, teška 5,5 tona

Hrana, piće i tajlandska kuhinja

Odmor iskoristite i da probate ovu egzotičnu kuhinju koja je za Europljane uglavnom nepoznata.  Glavni sastojak im je riža, a običaj im je jesti nekoliko jela koja se na sto stavljaju zajedno, te su tako moguće različite kombinacije. Vrlo popularna i zanimljiva je tajlandska tjestenina koja može biti u bezbroj različitih oblika i jastučići od tijesta čarobnih boja.

Ako poželite popiti vino ili neko alkoholno piće uz večeru, primjetit ćete da cijena jedne čaše vina ima istu cijenu kao večera. Osim nevjerojatno skupih vina, možete piti i čajeve, pivu, bezalkoholne koktele i kokosovo mlijeko po povoljnim cijenama, a to se ujedno i najčešće pije na Tajlandu.

Dobro za znati

Država

Tajland

Viza

Potrebna viza.

Religija

Budizam.

Jezik

Službeni jezik je tajski.

Valuta

Novčana jedinica je tajlandski baht (THB).

Površina (km2)

514.000 km2

Geografija

Planine zauzimaju sjeverni i zapadni dio zemlje (najviši vrh je Inthanon, 2.565 m). Na sjeveroistoku se nalazi brežuljkasta uzvisina Khorat koju rijeka Mekong dijeli od Laosa. Središnji dio zemlje zauzima široka dolina rijeke Chao Phraya. Dolina je jezgra tajlandske države; ovdje živi većina stanovništva. Tajlandu pripada i sjeverni dio Malajskog poluotoka.

You don't have permission to register