Meni
Pratite nas
VRH
Image Alt
Idealan ljetni odmor

Grčka

Grčka

Grčka ima 6000 otoka, šest puta više od Hrvatske. Osim toga, grčko more je čišće nego Jadransko, pokazalo je to ove godine Godišnje izvješće o kakvoći vode za kupanje, koje je objavila Europska agencija za okoliš. Dok 93,5 posto kupališta u Hrvatskoj ima najvišu ocjenu izvrstan, u Grčkoj ih je takvih čak 95,9 posto. Dakle, razloga za posjetiti grčke otoke itekako ima. No na muci ste kojeg odabrati jer ih je zaista toliko da biste mogli tri života proživjeti, a ne uspjeti ih sve vidjeti. Sad kad imamo jeftine aviokarte za Santorini, Kretu, Zakynthos i druge, možda je vrijeme da otkrijete grčke otoke.

Turistički najposjećenija je svakako Atena, iznad koje se nalazi brdo Akropolis gdje se nalazi Partenonov hram koji je ukrasio Fidija (najznačajniji kipar Stare Grčke). Tu se još nalaze kip božice Atene, hramovi Erehiton, Propileja i Apteros Nike. U samom gradu nalazi se Dionizijevo kazalište i Olimpijski stadion (izgrađen u novije doba na mjestu antičkog).

Otok Kreta je planinsko krško područje. Na otoku se nalaze ruševine Malije iz 3000. pr. Kr. i ostaci Minosove palače u Knosu (iz vremena egejske kulture), zidine u Iraklionu (iz doba vladavine Venecije), minareti (ostaci turske dominacije), i drugo. Regionalno središte i glavna luka je Iraklion.

Otok Krf je najšumovitiji i najzeleniji otok Grčke. Osim turističkog otok ima i veliko vojno-strateško značenje.

Dobro za znati

Pročitajte osnovne informacije i činjenice.

Država

Grčka

Viza

Nije potrebna za putovanje do 90 dana

Valuta u upotrebi

Euro

Površina (km2)

131.940 km2

Slike

Ostavite komentar

Ukoliko imate neki komentar za nas ili pitanje slobodno nam se javite.

    You don't have permission to register