Meni
Pratite nas
VRH
Image Alt

Austrija

Četvrtina Austrijanaca živi u glavnom gradu Beču oko 2.000.000 stanovnika dok je 1700. godine Beč imao samo 80.000 stanovnika.

Slatkiš PEZ je izmišljen u Austriji.

Bečka šnicla je najpoznatije jelo, ali ne – Austrijanci ne jedu samo to. Postoji i niz drugih tradicionalnih jela koja se služe po restoranima, tako da vam predlažemo da probate nešto od ovoga: Käsespätzle, Tafelspitz, Gulasch, Speckknödel ili Schweinsbraten.

U Beču je registrirano 548 poljoprivrednih dobara, a u samom središtu grada, na trgu Schwarzenbergplatz, nalazi se i najmanji bečki vinograd, gdje se godišnje proizvede oko 160 kilograma grožđa. Njegovu berbu svake godine predvodi sam gradonačelnik Beča.

Najveći svetski smaragd od 2860 karata, je izložen u carskoj palati u Beču.

Najstariji restoran na svijetu koji još radi je „St. Peter Siftskeller“ nalazi su u Salzburgu u Austriji. Osnovan je 803. godine i ujedno je i najstarija kompanija u Evropi.

Bečko centralno groblje ima 2,5 miliona grobnica, više nego što ima živih stanovnika u Beču.

Osnivač njemačke sportske automobilske kuće „Porsche“ je Austrijanac Ferdinand Porsche.

U Austriji su najviši vodopadi sa visinom od 380 m (Krimmler Wasserfalld).

Nadomak Visokih Masiva u Štajerskoj – Austrija, nalazi se jezero Tragoess – biser prirode okružen i zaštićen šumama koje su ga očuvale kroz vijekove. Interesantno je kako se jezero ne zamuti od silne količine novopristigle vode usljed topljenja leda već je voda uvijek kristalno bistra i vidljivost je apsolutno nevjerovatna.

U Austriji su rođeni mnogi slavni muzičari, među ostalima Mozart, Schubert, Haydn, Johann Strauss otac i sin, Schönberg, Webern i Berg, Bruckner.

You don't have permission to register